Verschillende soorten reflexen van je baby

REFLEXEN BABY

De reflexen van je baby

De ontwikkeling van de spieren

Baby’s hebben, als ze geboren worden, nog geen controle over hun spieren. Een baby heeft totaal niet door welke bewegingen hij maakt. Je baby maakt ze onbewust. Dit komt door de verschillende reflexen van je baby. Zodra je baby ouder wordt krijgt hij of zij steeds meer controle. Je kan dit goed zien bij het ontdekken van de handen en armen. Dit is één van de eerste bewegingen waar ze controle over krijgen. In het begin maaien of wapperen de armpjes ook nog heel erg. Bij sommige baby’s zorgt het er zelfs voor dat ze zich wakker maaien en schrikken van hun eigen bewegingen.

Wat is een reflex

Baby’s worden geboren met verschillende reflexen. Een reflex is eigenlijk het automatisch reageren van je lichaam op een prikkel. Hieronder vind je een aantal reflexen die baby’s hebben na de geboorte. Deze reflexen verdwijnen ook weer of veranderen. Per reflex verschilt het wanneer dit is. Reflexen zijn in de basis bedoelt om te overleven en vormen een belangrijk onderdeel in de verdere motorische ontwikkeling van je kind.

SOORTEN REFLEXEN VAN JE BABY

DUIKREFLEX

Je baby kan onder water zijn adem inhouden. Als je gaat babyzwemmen kan je dit heel goed zien. Op het moment dat je jouw baby onder water houdt sluit hij zijn mond en opent hij de ogen. Automatisch houdt je baby zijn adem in. Dit zou je kunnen zien als een overlevingsmechanisme. We hebben het in de praktijk natuurlijk niet echt nodig.

MOROREFLEX

Dit is een bekende reflex en ze noemen het ook wel een “schrikreflex” Deze reflex ontwikkelt zich al in de baarmoeder. Bij mensen is hij eigenlijk niet meer nodig maar je ziet deze beweging wel terug bij bijvoorbeeld de apen. De armpjes en beentjes gaan wijdt open om zich vervolgens weer te sluiten. Vaak gebeurt dit bij een onverwachte beweging of een hard geluid. Na zo’n schrikreactie volgt vaak hard gehuil. Baby aapjes maken deze reflexbeweging om zich aan hun moeder vast te klampen in geval van gevaar. De Mororeflex is na zo’n 2 a 3 maanden niet meer aanwezig.

GRIJPREFLEX

Als je een vinger in het handje van jouw baby legt, wordt deze flink vastgeknepen. Veel baby’s laten ook moeilijk los. Ze zijn vaak super sterk! Na een aantal maanden verdwijnt deze reflex. Ook bij de voetjes is deze beweging zichtbaar. Raak de onderkant van het voetje aan en de teentjes zullen naar binnen grijpen. Men denkt dat deze grijpbewegingen afstammen van de apen zodat ze zich kunnen vasthouden aan de vacht van hun moeder. De grijpreflex bij de voetjes blijft meestal langer bestaan dan die bij de handjes. Zodra je baby gaat lopen zal deze reflex ook verdwijnen.

LOOPREFLEX

Pasgeboren baby’s maken een loopbeweging als je ze onder de oksels optilt en de voetjes neerzet. Deze reflex wordt altijd gecontroleerd na de geboorte. Na een paar maanden, ongeveer tussen de 3 en 4 maanden, zal deze reflex ook verdwijnen. Advies is wel om dit niet zelf te oefenen. Jonge baby’s hebben meer baat bij liggen op de buik en rug dan staan. Zodra je baby zelf aangeeft te kunnen zitten en zich begint op te trekken zijn de spiertjes en het ruggetje sterk genoeg.

ZOEK- EN ZUIGREFLEX

Je baby wordt geboren met een zuigreflex. Enorm belangrijk natuurlijk omdat dit er voor zorgt dat je baby voeding tot zich kan nemen. Samen met de zoekreflex vormt dit de basis om de eerste tijd voldoende voeding binnen te krijgen. Baby’s worden in het begin zuigeling genoemd en dat is niet voor niks. Ze willen eigenlijk continue zuigen. Waarschijnlijk biedt dit troost en rust in het buikje. Als je na een voeding een pink of speen aanbiedt zal daar ook weer flink op gezogen worden. Om de zoekreflex te testen kan je zachtjes een wangetje aanraken, je baby zal meteen die richting opdraaien. Na de geboorte zal je baby gelijk zoeken naar de borst. Hij kan er zelfs naar kruipen!

SLIKREFLEX EN KOKHALSREFLEX

Als je baby voeding binnenkrijgt zal het ook moeten slikken. Ook deze beweging kan je baby direct na zijn geboorte maken. Zo kan hij zich meteen voeden met colostrum en melk. Als je baby zich per ongeluk verslikt zal je baby door middel van de kokhalsreflex voorkomen dat de voeding in de luchtpijp terecht komt. Dankzij deze reflex zorgt je baby bovendien dat zijn luchtwegen schoon blijven door bijvoorbeeld slijm op te hoesten.

ASYMETRISCHE TONISCHE NEKREFLEX

Een heel moeilijk woord voor een duidelijke beweging van je baby. Let maar eens op als je baby op zijn of haar rug ligt. Wanneer het hoofdje een kant op draait strekken de arm en het been zich aan die kant en buigen de arm en het been aan de andere kant. Dit is een belangrijke vaardigheid die de basis legt voor een juiste hand- oogcoördinatie. Je ziet dat baby’s in staat zijn hun uitgestrekte arm te volgen en hun handje te zien. Deze reflex legt de basis voor andere motorische vaardigheden.

Wat gebeurt er met de reflexen van je baby?

 

Zoals gezegd raakt je baby deze reflexen na verloop van tijd kwijt. Sommigen gaan over in nieuwe motorische vaardigheden en anderen verdwijnen gewoon. Het is heel leuk om te zien dat in de eerste maanden je baby zo’n enorme ontwikkeling doormaakt. Van hulpeloos wezentje, die totaal afhankelijk is van jou, tot aan een klein minimensje die met 1 jaar eet wat de pot schaft en vaak al met wat stapjes oefent!

Bijzondere momenten

Je bewust zijn van de ontwikkelingen en stilstaan bij die mooie en bijzondere momenten geeft een enorm gevoel van geluk en blijdschap! Wonderlijk wat een baby in het eerste levensjaar allemaal leert en kan. Vind je ook niet?

Wil jij leren hoe je jouw baby het best kunt masseren?

Via de Online Babymassage Cursus kan je in je eigen tijd en tempo de hele babymassage techniek aanleren. Dit kan dus ook samen met je partner zonder extra kosten. Hoe leuk is dat?!

Over mij

Hoi, ik ben Arlette, moeder van 2 kinderen geboren in 2010 en 2012 en babymassagedocente. Sinds eind 2010 leer ik ouders de babymassagetechnieken, massage bij darmkrampjes, baby-yoga en voorzie ik waar nodig ouders van advies.BabymassageOnline was in 2017 de eerste online babymassage cursus van Nederland!

Volg ons op social-media: