Hartje babymassage

WAAROM BABYMASSAGE

Babymassage online cursus

Waarom Babymassage

Tegenwoordig kent iedereen het fenomeen babymassage wel. En de meeste mama’s en papa’s lijkt het ook heerlijk om met hun baby te doen. Samen een babymassage cursus te volgen en dit fijn thuis te kunnen leren. Maar waarom babymassage?

“Een babymassage geven is meer dan alleen maar aanraken en knuffelen.
Natuurlijk doen we dat allemaal met onze kinderen. Maar een babymassage dwingt je om contact te maken met je baby door middel van je handen met je gevoel. Je vergeet de tijd, je hoeft niet meer na te denken over wat je gaat doen maar laat je leiden door je handen. Je geeft je baby échte onverdeelde aandacht en dat is van onschatbare waarde”

De oudere generatie lijkt het een beetje vreemd te vinden. Zo kwam ik een tijdje geleden een papa tegen van een vriendin van mij (70+). Ik vertelde hem dat ik babymassagedocente ben. O wat eh… leuk. Maar wat doe je dan precies? Ja, goede vraag: wat doe ik eigenlijk precies?

Aanraking is essentieel voor je baby

Ik vertelde hem dat ik ouders met een jonge baby leer hoe ze hun baby een heerlijke massage kunnen geven. Dat ik ouders help écht contact te kunnen maken met hun baby door middel van babymassage.

De voordelen van babymassage

Uiteraard begon ik over de vele voordelen. Bijvoorbeeld over het feit dat aanraking heel goed is voor de ontwikkeling van je kindje en dat het fijn is dat je weet hoe je dit het best kan doen. Hij reageerde verbaasd. Maar dat is toch heel normaal dat je je kindje aanraakt en knuffelt?

Natuurlijk is dat zo en toch zijn er verschillen tussen “gewone” aanraking en de aanraking die je met babymassage geeft. Vooral het gevoel en de aandacht die je jouw baby geeft zijn bij babymassage intenser.

Babymassage zorgt voor een goed hechting, een momentje van rust, échte 1 op 1 aandacht en het stimuleert de groei en ontwikkeling van je baby. Vaak heeft het als extra resultaat dat jouw baby beter slaapt, rustiger is en zich beter kan ontspannen.

Shantala Babymassage uit India

In India is het een eeuwenoud gebruik deze Shantala Babymassage, daar wordt deze traditie overgedragen van moeder op dochter.
Daar hebben ze alle voordelen allang ontdekt.
Gelukkig in onze Westerse maatschappij ook steeds meer.

Tijden veranderen

Uiteindelijk nadat ik hem vertelde dat alles anders is geworden begreep hij het al meer.
Hij begreep namelijk ook dat de tijden veranderen en dat “echt” contact maken lastiger is geworden.

Afleiding en drukte

Veel moeders werken tegenwoordig en hebben minder rust dan vroeger. We hebben maar kort verlof en gaan snel weer aan het werk. Ook vullen we het verlof met veel sociale dingen, voelen een druk om overal goed in te zijn en ga zo maar door.
Daarnaast hebben we ook nog eens veel meer afleiding door bijvoorbeeld de tv, tablet en natuurlijk de smartphone. Dit zijn veel prikkels voor jezelf en voor je baby.

Dit kan negatieve gevolgen hebben voor de ontwikkeling van onze baby’s.

Dus tja, waarom babymassage?
Met babymassage creëer je een moment van rust in je hectische leven.
Je leert te ontspannen, te onthaasten, contact te maken, meer voelen, je leert in het nu te zijn. Te focussen op dat lieve, kleine mini-mensje.
Een soort mindfulness met je baby!

*Mindfulness is bewezen effectief tegen stress. (Radboud umc Centrum voor Mindfulness)

Contact maken door middel van babymassage

Zoals gezegd is een babymassage geven meer dan alleen maar aanraken en knuffelen. Dat doen we allemaal met onze kinderen. Maar het geven van een babymassage dwingt je om contact te maken met je baby door middel van je handen en met je gevoel. Je vergeet de tijd en hoeft niet meer na te denken over wat je gaat doen. Met babymassage laat je je leiden door je handen en door je baby.

Je leert je baby kennen

Ondertussen leer je jouw baby heel goed kennen.
Je baby leert op zijn beurt zijn lijfje goed kennen.
Dat heeft als voordeel dat er groei en vertrouwen plaats vindt.
De hechting wordt sterker en het veilige gevoel wat essentieel is voor een gezonde groei en ontwikkeling wordt gestimuleerd.

Feitelijk vind ik het geven van een babymassage altijd een cadeautje voor jezelf en je baby.

Hieronder vind je alle voordelen nog een keer op een rijtje:

 

VOORDELEN BABYMASSAGE

Voordelen van het geven van een babymassage:

Dus waarom babymassage? Mocht je nog niet overtuigd zijn hieronder vind je alle voordelen nog een keer op een rijtje.

Ze zijn voor iedere baby en ouder verschillend maar voor de meeste baby’s geldt dat ze in elk geval leren zich te ontspannen, een veilig gevoel ervaren en heel veel liefde krijgen!

  • Het is goed voor de groei en ontwikkeling
  • Je baby krijgt een groter besef van geborgenheid
  • Vermindert darmkrampjes
  • Je baby leert te ontspannen
  • Minder onrust
  • Beter slaap- waakgedrag
  • Je leert naar je baby te “luisteren”
  • Minder huilen
  • Goed voor het hechtingsproces
  • Bovenal breng je op een hele liefdevolle en intense manier tijd door met je baby

Wil je ook leren hoe je jouw baby het best kunt masseren?

Via de Online Babymassage Cursus kan je in je eigen tijd en tempo de hele babymassage techniek aanleren.
Dit kan dus ook samen met je partner zonder extra kosten. Hoe leuk is dat?!

Over mij

Hoi, ik ben Arlette, moeder van 2 kinderen geboren in 2010 en 2012 en babymassagedocente. Sinds eind 2010 leer ik ouders de babymassagetechnieken, massage bij darmkrampjes, baby-yoga en voorzie ik waar nodig ouders van advies.BabymassageOnline was in 2017 de eerste online babymassage cursus van Nederland!