hartje babymassage

VOORKEURSHOUDING BABY

Voorkeurshouding baby - alle tips die je nodig hebt

Wat je wilt weten over een voorkeurshouding baby

Voorkeurshouding baby – wat is het?

Bij baby’s met een voorkeurshouding heeft de baby de neiging om het hoofdje iedere keer dezelfde kant op te draaien.
Zodra je de baby neerlegt draait het zijn of haar nekje altijd dezelfde kant op.
Dit noemen we een voorkeurshouding. Onderaan dit artikel vind je de tips bij een voorkeurshouding baby!

Ontwikkeling van voorkeurshouding baby

De ontwikkeling van een voorkeurshouding gebeurt vaak in de eerste 3 levensmaanden. Bij een aantal baby’s zelfs al in de baarmoeder.
Te denken valt hierbij aan een stuitligging, heftige bevalling waarbij er nekwerveltjes in de knel zitten, het KISS-syndroom en andere fysieke problemen.

In de eerste weken krijgen we als ouders het advies om baby’s op de rug te laten slapen en hierbij het hoofdje afwisselend naar links of naar rechts te draaien. Maar zodra je baby zelf beheersing krijgt over het nekje dan is de kans aanwezig dat er een voorkeur ontstaat.
Dan kan je als ouder draaien wat je wilt maar je baby kiest telkens de kant van zijn of haar voorkeur.

Gevolgen van een voorkeurshouding baby

Er is een cosmetisch gevolg en een mogelijk motorisch gevolg voor je baby.

Cosmetisch

Als baby’s te lang in dezelfde houding liggen ontstaat er een afgeplat of scheef hoofdje. De schedel van een baby is namelijk nog week en kan door continue druk afplatten. Je kan dit al gauw zien aan het hoofdje van je baby. Dit ziet er niet zo mooi uit maar is verder niet schadelijk voor je baby. Vandaar dat we dit een cosmetisch gevolg noemen.

Motorisch

Motorisch gezien is het heel belangrijk dat je baby beide kanten goed op kan bewegen. Ook is het belangrijk dat je baby zijn of haar hoofdje goed in het midden kan houden. Baby’s met een voorkeurshouding doen dit minder goed.

Daarnaast zie je dat wanneer baby’s een sterke voorkeurshouding hebben, ze de armen en benen niet evenveel gebruiken. Baby’s oefenen daardoor bepaalde bewegingen minder goed. Dit kan problemen veroorzaken met de motorische ontwikkeling op lange termijn.

Voorkomen van voorkeurshouding baby

In de eerste maanden is de kans op een voorkeurshouding bij je baby het grootst en dus is het belangrijk om hier bewust mee om te gaan. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen!

De volgende tips kunnen je helpen een voorkeurshouding te voorkomen maar ook om een voorkeurshouding te verminderen.

Belangrijk: Heeft je baby al een voorkeurshouding? Ga dan langs bij een specialist.
Onderstaande tips zijn een aanvulling op een behandeling van bijvoorbeeld een osteopaat of kinderfysiotherapeut.

Voorkeurshouding baby

Tips bij voorkeurshouding baby

Algemene tips:

– Benader je baby zoveel mogelijk van voren

– Varieer met houdingen voor voeden, verschonen en spelen

– Oefen met buikligging, dit maakt de nek sterker

Slapen

Sinds wij als ouders het advies krijgen onze baby’s alleen nog maar op de rug neer te leggen (in verband met wiegendood) hebben meer baby’s een voorkeurshouding.

– Probeer het hoofdje zoveel mogelijk afwisselend naar links en rechts te draaien. Bijvoorbeeld bij ieder slaapje naar de andere kant.

– Sommige baby’s draaien naar het licht vanuit bijvoorbeeld een raam. Draai het bed eens om en kijk of je baby dan de andere kant op draait.

– Hetzelfde geldt voor een deur. Sommige baby’s kijken graag naar de deur waardoor jij naar binnenkomt. Draai het bed eens om zodat jouw baby zijn/haar hoofdje ook moet draaien.

Spelen

– In de box is het belangrijk dat je speelgoed aan één kant aanbiedt en daarmee afwisselt. Op die manier stimuleer je beide kanten van het hoofdje. Of leg je baby afwisselend links of rechts neer.

– Zet je benen op een verhoging en leg je baby op schoot zodat hij/zij je aan kan kijken. Doe een spelletje waarbij jouw baby je handen of bijvoorbeeld een favoriet speeltje moet volgen.

– Leg je baby regelmatig, onder toezicht, op de buik. De meeste baby’s vinden dit zwaar en niet zo leuk maar het is erg belangrijk dit goed te oefenen. Hieronder een aantal tips om dit goed te oefenen.

Buikligging tips

Veel baby’s vinden het zwaar om op hun buikje te liggen. Toch is dit goed voor het sterker maken van de nek.
En dit is vervolgens weer erg belangrijk voor de verdere motorische ontwikkeling.

Hieronder een aantal tips om het nekje van jouw baby sterker te maken.

Blijf bij onderstaande oefeningen er altijd bij! Gaat je baby huilen, stop dan met de oefening. Hoe jonger je baby des te korter je jouw baby in de buikligging kan leggen. Bouw de tijd rustig op.

– Leg je baby na iedere verschoning even op de buik op het aankleedkussen. Leg de armen van jouw baby naar voren hierdoor heeft je baby wat meer steun.

– Ga zitten op bijvoorbeeld de bank en leg je baby dwars op jouw eigen schoot. Dit kan een paar keer per dag.

– Samen liggen op een kleed op de grond is al heel gezellig voor je baby. Leg je baby op zijn/haar buik.
Kijk je baby aan, laat je baby een favoriet speeltje volgen en praat bemoedigend tegen je baby.

Voeden/verzorgen

– Leg je baby afwisselend op de rechter- en linkerarm. Met borstvoeding gaat dit automatisch bij flesvoeding zal je dit zelf moeten oefenen.

– Ga zitten op de bank en zet je benen op een verhoging. Leg je baby op schoot. Jouw baby zit dan als het ware een beetje rechtop en kan je aankijken. Op deze manier kan je ook goed een flesvoeding geven.

– Tijdens het verschonen is het verstandig om jouw baby vanaf het voeteneind te benaderen. Dus recht van voren. Hierdoor zal jouw baby recht naar voren moeten kijken om je te kunnen zien.

Redressiehelm

Het kan zijn dat jouw baby al een erg afgeplat hoofdje heeft. In sommige gevallen is het hoofdje dan erg asymmetrisch. Een arts kan ervoor kiezen om je dan een redressiehelm te adviseren.
Deze helm zal je kindje dan 6 maanden dag en nacht moeten dragen.

De meningen over het effect van zo’n helm verschillen enorm.

Laat je goed adviseren en probeer een voorkeurshouding in eerste instantie te voorkomen.
Wacht niet te lang als je twijfelt. Ga langs bij de arts, fysiotherapeut of osteopaat.

Volg mij op social-media:

Over mij

Hoi, ik ben Arlette, moeder van 2 kinderen geboren in 2010 en 2012 en babymassagedocente. Sinds eind 2010 leer ik ouders de babymassagetechnieken, massage bij darmkrampjes, baby-yoga en voorzie ik waar nodig ouders van advies.BabymassageOnline was in 2017 de eerste online babymassage cursus van Nederland!