Overstrekken, huilen en onrust bij jouw baby? Lees de tips hier.
Hartje babymassage

OVERSTREKKEN BABY

 

Overstrekken baby wat is het en wat kan je eraan doen?

Sommige baby’s hebben de neiging om zich te overstrekken. Je kan dit zien aan het kromtrekken van de rug. Meestal zijn de armpjes en handjes gespannen. De beentjes strekken zich recht waarbij je ook zichtbare spanning ziet.

Het totale lijfje vertoont veel spanning en ziet er krampachtig uit. Je baby krult als het ware in een komma. Lastig voor je baby en ook voor jezelf.

Je maakt je zorgen en vaak is aankleden, voeden, oogcontact maken en lekker knuffelen lastig.

De mogelijke oorzaken van overstrekken baby

– Darmkrampjes
– Voedingsallergie
– Reflux of verborgen reflux
– Onrust door temperament van je baby
– Prikkelbare baby
– Vastzitten van wervels door de bevalling
– KISS syndroom (alleen vast te stellen door een manueel therapeut, arts of osteopaat)

Onderzoek

Er zijn onderzoekers die de oorzaak van gespannen baby’s, huilbaby’s en het overstrekken relateren aan de zwangerschap. Door bijvoorbeeld veel stress tijdens de zwangerschap. Uiteraard blijft het lastig dit helemaal met zekerheid vast te stellen.

En als je met een baby zit die zich overstrekt en duidelijk niet lekker in zijn of haar vel zit wil je alleen maar kijken naar wat er aan gedaan kan worden.

Terugkijken heeft geen zin. Probeer in deze situatie te kijken naar wat voor stappen bij kunnen dragen aan meer rust en ontspanning. Ik blijf altijd roepen “Volg je gevoel”!

Waardoor komt het overstrekken van mijn baby?

Het kan heel lastig zijn te achterhalen waardoor het nu precies komt. Je baby kan nog niet praten en dus moet je afgaan op je gevoel en de signalen die jouw baby geeft. Door de komst van internet en “dr. Google” kan je alles op het internet vinden. Soms is het daardoor moeilijk objectief te zijn.

Ontdek of babymassage iets voor je is.
Bekijk de gratis masterclass Babymassage hier.

 

Overstrekken baby hoe herken ik het?

Stel jezelf eerst een aantal vragen om een duidelijker beeld te vormen:

* Wanneer overstrekt mijn baby zich?
* Huilt mijn baby veel?
* Kan mijn baby tegen prikkels?
* Maak je gebruik van rust en regelmaat in huis?
* Is er voorspelbaarheid voor je baby?
* Overstrekt jouw baby zich na of tijdens de voeding?
* Heeft je baby altijd spanning in zijn of haar lijfje?
* Hoe verliep de bevalling?
* Spuugt je baby veel?
* Zie je dat je baby zich verslikt en daarna onrustig is?

Maar ook kan je kijken hoe het aankleden gaat, of je goed contact kan maken met je baby en of je baby zich laat troosten.

Arts en osteopaat

Mocht je het idee hebben dat jouw baby zich veel overstrekt, veel onrust vertoont, daarbij slecht slaapt en veel spanning heeft. Blijf er dan niet mee rondlopen. Ga naar je huisarts en uit je zorgen. In veel gevallen kan een osteopaat (gespecialiseerd in baby’s) uitkomst bieden. Of de arts verwijst je door naar de kinderarts om reflux, verborgen reflux en andere medische oorzaken uit te sluiten of juist te ontdekken zodat je er iets mee kan doen.

Wat kan ik zelf doen bij het overtrekken van mijn baby?

Hierbij een aantal tips:

Prikkelreductie

Het verminderen van prikkels geeft rust. Het geven van structuur en voorspelbaarheid dragen bij aan nog meer rust. Ongeacht of jouw baby nu wel of geen last heeft van reflux, allergie of iets dergelijks. Deze tips zijn voor alle baby’s fijn.

Saai

Kies ervoor om je dagen “saai” te maken. En je handelingen iedere keer hetzelfde te laten verlopen. Voeden op dezelfde plek, verschonen op dezelfde plek, spelen op dezelfde plek, slaapritueel toevoegen, slapen op dezelfde plek etc. In heel veel niet-westerse landen is het heel gewoon om de eerste 6 weken zoveel mogelijk binnen te vertoeven met je baby in één ruimte. Zo kan je baby wennen aan de overgang van buik naar buitenwereld.

Balans

Ik zeg niet dat wij dat dan ook met z’n allen gelijk moeten doen. Maar tegenwoordig willen we het liefst na 1 week al terug naar ons leven van voor de bevalling. We hebben moeite met de overgang en dat alles 24-7 in het teken van je baby staat. Niet alle baby’s kunnen het tempo van onze hectische levens aan. Houd er rekening mee dat je baby in versnelling 1 leeft en alles maar traag kan verwerken.

Feitje: Je baby gebruikt nog maar 25% van zijn totale hersencapaciteit.

Wij leven in versnelling 6 en verwachten dat onze baby’s daar in mee kunnen. Dat kan bij sommige baby’s die zich van nature goed kunnen afsluiten. De meeste baby’s hebben daar echter meer moeite mee.

Overstrekken baby
Hartje babymassage

MASSAGE TIPS

 

Massage tips bij overtrekken baby

Het aanleren van de totale babymassagetechniek en dit regelmatig doen bij je baby vermindert spanning en zorgt voor meer rust. Onderstaande oefeningen zijn extra fijn voor baby’s waarbij je een massage moet opbouwen en die zich veel overstrekken.

Bij deze baby’s is een totale massage misschien nog iets teveel. Begin met deze oefeningen en bouw het langzaam op.

Help jouw baby zich te ontspannen!

1e Oefening

Leg je baby op zijn/haar rug. Plaats je handen op de schouders en begin met wiegen. Verplaats je handen telkens een klein stukje naar beneden en blijf wiegen.

2e Oefening

Leg je handen op de onderrug van je baby. Strijk afwisselend van de onderrug naar de billen. Je baby ligt hierbij op zijn/haar rug.
De billetjes komen hierbij van de vloer. Schouders blijven op de grond.

3e Oefening

Leg de beentjes gekruist op het buikje. Knietjes wijzen naar buiten en ga van links naar rechts heen en weer. Schouders blijven op de grond liggen.

Extra tips:

– Zorg ervoor dat jouw baby zoveel mogelijk in de foetushouding ligt.
– Gebruik het aankleedkussen dwars, gebruik roterende handelingen, til altijd onder het hoofdje en de billetjes (NOOIT onder de oksels), gebruik een draagdoek, gebruik een hangmatje in de box.
– Probeer zoveel mogelijk een ronding te creeren voor je baby.

Deze oefeningen vervangen geen behandeling door een arts of osteopaat. Ze zijn bedoeld ter ondersteuning.

 

Tijdens de complete babymassage online cursus leer je alles over een massage bij darmkrampjes, een volledige ontspanningsmassage, baby-yoga oefeningen, een slaapmassage en nog veel meer!

Over mij

Hoi, ik ben Arlette, moeder van 2 kinderen geboren in 2010 en 2012 en babymassagedocente. Sinds eind 2010 leer ik ouders de babymassagetechnieken, massage bij darmkrampjes, baby-yoga en voorzie ik waar nodig ouders van advies.BabymassageOnline was in 2017 de eerste online babymassage cursus van Nederland!

Volg mij op social-media: