Tips bij prikkelbare baby door babymassage online
hartje babymassage

PRIKKELBARE BABY

 

Help jouw prikkelbare baby te ontspannen met deze tips

In dit artikel vertel ik je meer over een prikkelbare baby.

Vaak worden er verschillende termen gebruikt. Zoals bijvoorbeeld een baby met koliek, een huilbaby, overprikkelde baby etc. Belangrijk is dat je goed kijkt naar de signalen die je baby geeft. En dat je gaat achterhalen wat de eventuele oorzaak kan zijn.

Herkennen prikkelbare baby

Hoe herken je een prikkelbare baby?

De meeste baby’s laten dit zien in de leeftijd van 0 tot 4 maanden. Vaak begint het al bij een paar weken. Je ervaart je baby als huilerig, moeilijk om in slaap te krijgen, onrustig en prikkelbaar. Vaak wordt deze onrust vervolgens steeds erger en voordat je het weet zit je in een cirkeltje waar je niet zo makkelijk uit komt.

Signalen:

* Jouw baby huilt veel, laat veel onrust zien en zit niet lekker in zijn of haar vel.
* Je merkt dat je baby snel schrikt, niet goed tegen geluid kan, slecht slaapt (of alleen hazenslaapjes).
* Jouw baby laat zich slecht troosten en wil alleen maar bij jou zijn.

Kortom een baby die snel overstuur is, snel schrikt, makkelijk en veel huilt, heel graag als een aapje de hele dag alleen maar bij jou wil zijn. Niet al te best slaapt, veel hazenslaapjes doet, oververmoeid is en daardoor in een cirkeltje terecht komt.

Weten wat babymassage is en of dit bij je past? Bekijk de gratis Masterclass.

Oorzaken prikkelbare baby

  • Reflux
  • Voedingsallergie
  • Darmkrampjes – ga naar tips bij darmkrampjes
  • Kiss-syndroom
  • Temperament, karakter van je baby
  • Andere medische oorzaak

Zenuwstelsel

Baby’s die snel overprikkeld zijn hebben een gevoelig zenuwstelsel welke minder goed prikkels kan verwerken. Alles wat ze zien, voelen, horen, ruiken en proeven is versterkt. Op het moment dat jouw baby pijn heeft kun je de prikkelbaarheid goed verklaren. Maar zodra er eigenlijk geen medische oorzaak is heeft het vooral te maken met het temperament van je baby. Deze baby’s zijn net een spons en nemen alles in zich op.

Kijk sowieso eerst of er medisch gezien misschien iets kan zijn. Ga naar de huisarts, kinderarts of overleg met het consultatiebureau. Volg altijd je gevoel, je intuïtie heeft vaak gelijk!

Vervolgens zijn er zeker een aantal dingen die je kan doen. Dit noem ik ook wel prikkelreductie lees hieronder verder >>

Dé tips voor een prikkelbare baby

Prikkelreductie

Een prikkelbare baby heeft het meest baat bij rust, regelmaat en voorspelbaarheid. Sowieso denk ik dat de meeste baby’s er baat bij hebben maar een onrustige baby helemaal. Hieronder volgen tips voor prikkelreductie. Bekijk de video voor meer uitleg.

Het zijn tips, volg altijd je eigen gevoel en sta je ergens niet achter dan moet je het vooral niet doen!

Tip 1

Regelmaat, rust en voorspelbaarheid. Laat iedere dag zoveel mogelijk op dezelfde manier verlopen bijvoorbeeld de plek van het slapen, spelen en maak gebruik van bepaalde rituelen. Hierbij kan je denken aan een slaapritueel. Of bijvoorbeeld dezelfde volgorde aanhouden na het wakker worden van spelen, verschonen en voeden.

Tip 2

Verminder het aantal speelgoed en bekijk goed waar er speelgoed ligt. Niet in het bed en maar een paar in de box. Teveel speelgoed leidt af en zorgt voor veel prikkels. Dat kan een jonge baby nog niet aan.

Tip 3

Beperkt het aantal uitjes en visite per dag. Ook dit zijn extra prikkels die een baby moet verwerken. Heeft je baby het daar moeilijk mee dan kan je dit beter laten of in ieder geval beperken.

Tip 4

Vertraag al je handelingen. Leef in de versnelling van je baby. Ga van versnelling 6 naar versnelling 1 en wees je bewust van de snelheid van al je handelingen. Als jij rust uitstraalt voelt je baby dat en voor een prikkel gevoelige baby is die rust en het vertragen heel fijn.

Tip 5

Draag je baby veel bij je. Je kan je baby in de eerste maanden niet verwennen. In de eerste plaats moet er een goede hechting plaats vinden en dat creëer je door veel te troosten, op te pakken, bij je te nemen en te dragen in bijvoorbeeld een draagdoek of draagzak. (Laat je informeren bij een draagconsulent. Er zijn genoeg adressen te vinden op het internet waar je doeken kan uitproberen en een uitgebreid advies kan krijgen.)

Tip 6

Ook voor prikkelbare baby’s is masseren erg fijn. Het leert je baby te ontspannen. Masseer alleen niet te lang, kijk goed naar de signalen van je baby. Moe is moe dan stop je. Bouw het rustig op.

Babymassage leren? Bekijk eerst deze masterclass en ontdek of het bij je past!

Mochten deze tips niet helpen. Huilt jouw baby echt heel veel, laat je baby zich moeilijk troosten? Vertrouw altijd op je gevoel en doe er iets mee.
Ga naar je huisarts, osteopaat of het consultatiebureau. Neem ook af en toe tijd voor jezelf en zorg goed voor jezelf.

Over mij

Hoi, ik ben Arlette, moeder van 2 kinderen geboren in 2010 en 2012 en babymassagedocente. Sinds eind 2010 leer ik ouders de babymassagetechnieken, massage bij darmkrampjes, baby-yoga en voorzie ik waar nodig ouders van advies.BabymassageOnline was in 2017 de eerste online babymassage cursus van Nederland!