Lichaamstaal van je baby. Wat vertellen de handjes en ogen van jouw baby?

DE LICHAAMSTAAL VAN JE BABY

Wat is de lichaamstaal van je baby?

Wat ik bedoel met de lichaamstaal van je baby is de manier waarop je baby communiceert met zijn of haar lichaam. In dit artikel vertel ik je meer over wat de ogen en de handen je vertellen en laten zien.
En waarom het leren luisteren naar de lichaamstaal je kan helpen jouw baby beter te begrijpen.

Verschillen

Door mijn werk ben ik met vele baby’s in contact geweest. En het is echt waar, alle baby’s zijn verschillend. Hun slaapjes, bewegingen, huiltjes en eetgewoontes zijn verschillend.

Vaak gebeurt het dat ouders erg veel waarde hechten aan “hoe het eigenlijk hoort”. Daarmee bedoel ik wat er in de boeken staat, wat bijvoorbeeld een vriendin, schoonmoeder of zus je vertelt.

Als nieuwbakken papa en mama kan je er nog onzekerder door worden. Je vergeet helemaal je eigen gevoel te volgen. Ik ben van mening dat je eigen gevoel volgen heel belangrijk is. Het leren luisteren naar de lichaamstaal van je baby helpt hierbij.

Vertrouwen op je gevoel

Moeder natuur heeft ons iets heel moois gegeven namelijk een ouderlijk instinct of voor de mama’s onder ons het moederinstinct.
Dat gevoel wordt aangewakkerd en sterker als je leert “luisteren” naar je baby. En daarbij goed kijkt naar de lichaamstaal van je baby.

Communicatie van je baby

Want reken maar je baby vertelt zonder woorden al heel erg veel.
Direct na de geboorte communiceren baby’s al met hun omgeving. Zoals gezegd door middel van van huilen maar ook door verschillende houdingen en bewegingen maken ze duidelijk of ze iets prettig of onprettig vinden.

Dit noemen we de lichaamstaal van baby’s. Het duurt vaak even om deze echt goed te leren kennen. Maar na verloop van tijd zul je merken dat je jouw baby steeds beter leert kennen. Je leert te “luisteren” naar de lichaamstaal van je baby.

Vooral aan de oogjes en aan de handjes kan je veel aflezen. Hieronder een aantal voorbeelden.

DIT VERTELLEN DE OGEN EN DE HANDEN

Wat zeggen de ogen van je baby

Een volle blik:

De ogen zijn open en kijken je aan, vaak gaat dat samen met opgetrokken wenkbrauwen.
Je baby heeft je gezien en maakt contact. Dit is het moment om tegen je baby te praten en echt contact te maken.

Door jouw gezichtsuitdrukkingen, mimiek, toonhoogte en intonatie van je woorden leert je baby heel veel. Je baby kan je zelfs gaan imiteren en nadoen. Steek je tong maar eens uit en kijk of je baby jouw na doet.

Oriënteren:

De ogen draaien opzij en ook de kin draait mee hiermee laat je baby zien dat hij/zij zich aan het oriënteren is. Je baby kijkt waar hij of zij is en wat er te zien is. Sommige baby’s zijn net een spons en nemen alles in zich op.
Dit kan leiden tot overprikkeling, houd dit goed in de gaten.

Meer over prikkelbare baby’s lezen? Klik hier.

Soms kijken baby’s ook weg omdat ze dan prikkels aan het verwerken zijn.
Respecteer dit en laat dit gaan. Jouw baby zoekt vanzelf weer contact als hij/zij daar aan toe is.

Knipperen/glimlachen:

Je baby kijkt je aan en knippert met de ogen en heeft een glimlach. Meestal is dit een begroeting of herkenning.
Baby’s kunnen al een glimlach maken in de baarmoeder. Vaak zie je het ook tijdens het slapen, dit is meestal een reflex.
Zodra je baby wakker is en glimlacht terwijl hij/zij je aankijkt dan is de glimlach wel echt voor jou!
De meeste baby’s beginnen met gericht glimlachen vanaf week 4-6.

Kijken naar de omgeving:

Je baby kijkt naar de omgeving maar zoekt bij jou bevestiging en vraagt of je mee kijkt. Je ziet dit soms ook terug in nieuwe situaties. Of wanneer er bezoek langskomt. Je baby kijkt van het bezoek naar jou en lijkt zo om goedkeuring te vragen.
Jouw baby stemt samen met jou af of het “veilig” is.

Neerslaan van de ogen:

Je baby raakt vermoeid en geeft aan dat het spelletje klaar is. Als je baby je niet meer aankijkt en de ogen gaan dicht dan geeft je baby aan dat het genoeg is geweest. Erg belangrijk om dit signaal te respecteren.
Als je namelijk door deze grens heen gaat kan je baby overprikkelt raken. Hierdoor valt je baby minder makkelijk in slaap, wordt onrustiger en vaak ook huileriger.

Let dus goed op bij het afwenden van het hoofdje en het dichtslaan van de ogen. Dan kan je beter stoppen met praten en spelen.
Je baby moet dan slapen of in een prikkelarme omgeving gelegd worden zodat hij of zij zich kan overgeven aan slaap.

Wat zeggen de handen? Lees onder de foto verder…

Lichaamstaal van je baby Wat zeggen de ogen?

Wat zeggen de handen van je baby

Van boven naar beneden 1 t/m 6

1) Ontspannen handje.

Vingers liggen los om het duimpje of helemaal open. Dit geeft aan dat je baby rust of slaapt. Armen liggen vaak naar boven toe, dit geeft aan dat je baby ontspannen is.

2) Gestrekte en gespreide vingers.

Je baby kan ergens van zijn geschrokken, of het ging ineens allemaal te snel. Het kan in een reflex zijn gegaan. Dan is het een schrikreactie. Is het een ontspannen en gespreid handje? Dan kan het ook een grijphandje zijn, jouw baby is aan het oefenen om iets te kunnen pakken.

3) Vingers ontspannen gespreid.

Zoals hierboven al aangegeven kan dit betekenen dat jouw baby aan het oefenen is om iets te kunnen pakken. De meeste baby’s beginnen hiermee nadat ze hun eigen handje hebben ontdekt. Daarna gaan ze aan de slag om iets te kunnen grijpen hierdoor wordt het ook wel een grijphandje genoemd. (Vanaf ongeveer 3 maanden)

4) Ontspannen handje met duim en wijsvinger open.

Deze houding zie je vaak bij baby’s die slapen. Maar in een aantal gevallen past het ook bij een afwachtende houding. Als je deze handjes ziet bij een oriënterende blik in de ogen dan kan het zijn dat jouw baby afwacht voor wat er komen gaat. Hij zal dan ook meer om zich heen kijken en af en toe contact zoeken om zeker te zijn dat alles veilig is.

5) Duimpje in een gespannen vuistje.

Deze houding in combinatie met een huilende baby betekent vaak pijn, onrust, ongemak en schrik. Daarnaast kan het ook inspanning. zijn, verzet of boosheid.  Door het huilen van je baby te begrijpen kan je bepalen wat er is. Als dit gebeurt zodra je jouw baby in bed wil leggen kan het verzet of angst zijn. Is het in combinatie met optrekkende beentjes en een rood aangelopen gezichtje dan kunnen het bijvoorbeeld darmkrampjes zijn.

6) Vuistje tegen afgewend hoofd

Dit betekent duidelijk vermoeidheid. Jouw baby heeft genoeg prikkels gekregen en wil zich afsluiten. Ga niet door met spelen en contact zoeken. Zorg ervoor dat je jouw baby op een plek legt waar hij/zij tot rust kan komen. De prikkels kan verwerken en eventueel kan slapen.

Lichaamstaal van je baby - Wat zeggen de ogen en de handen van je baby

Leer jouw baby nog beter kennen door middel van Babymassage

Een hele leuke, fijne en goede manier om je baby beter te leren kennen is babymassage.
Doordat je jouw baby met een massage vaak zal aanraken leer je jouw baby nog beter kennen.
Hoe reageert mijn baby? Wat vind mijn baby fijn? Wat gebeurt er met het handje als ik deze aanraak? Wordt mijn baby ontspannen? En ga zo maar door…

Eigen taal

Als je goed kijkt naar je baby kan je herkennen welke manieren jouw baby gebruikt om je iets duidelijk te maken.

Ik ben benieuwd of jouw baby ook zijn eigen “taal” heeft! Herken jij bepaalde bewegingen van je baby en de betekenis? Laat een reactie achter.

Over mij

Hoi, ik ben Arlette, moeder van 2 kinderen geboren in 2010 en 2012 en babymassagedocente. Sinds eind 2010 leer ik ouders de babymassagetechnieken, massage bij darmkrampjes, baby-yoga en voorzie ik waar nodig ouders van advies.BabymassageOnline was in 2017 de eerste online babymassage cursus van Nederland!